Grijze boomkikker

Hyla versicolor
Algemeen
Herkomst: 
Canada: zuidelijk Ontario en Manitoba; VS: Maine in het noord-oosten tot het noorden van Florida; westelijk tot Oklahoma en centraal-Texas.
Geslachtsonderscheid: 
Volwassen mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door zwart/geel gekleurde vliezen bij de keel, die ze bij het kwaken opblazen tot een kwaakblaas. Vrouwtjes worden iets groter dan mannetjes.
Klimaatgegevens: 
Gematigd - subtropisch, met zomers van april tot september/november (afhankelijk van herkomst) april t/m juni 15 tot 25?C; juli t/m september 20 tot 30?C, oktober t/m december tot april 10˚C.
Biotoop: 
Bosrijke gebieden in de buurt van water. In bomen en struiken; jagen ook op de grond.
Voortplanting: 
Eieren in klompjes aan waterplanten en takjes in ondiepe, tijdelijke watertjes en wagensporen in bossen.
Bijzonderheden: 
Overwegend schemering- en nachtactief. Lijkt als twee druppels water op Hyla chrysoscelis, waarvan hij alleen door zijn paarroep en door genetisch onderzoek is te onderscheiden.
Terrarium
Minimale afmetingen: 
Oppervlakte: Voor maximaal 8 boomkikkiers: 0,24 m2 (60x40 cm). - Hoogte: Voor maximaal 8 boomkikkiers: 60 cm
Soort terrarium: 
Glas, boven afgedekt met gaas, waarop de lichtkap. Kikkers mogen niet bij de verlichting kunnen komen! Schuifruiten boven waterbakken.
Verlichting: 
2x 40W spots. In de zomer 16 uur; in de winter 8 uur. Lichtduur bij voorkeur langzaam af- en opbouwen.
Verwarming: 
Als in de maanden maart tot november de kamer overdag op ?kamertemperatuur? is, is verdere verwarming niet nodig. De spots geven voldoende warmte af. ?s Winters een winterrust geven bij ongeveer 6˚C.
Bodem: 
Stronken, sphagnum, stenen en/of blad.
Wandbekleding: 
Niet belangrijk. Geen materiaal op de achterwand heeft als voordeel dat, als het terrarium direct bij het venster neergezet wordt, er direct zonlicht in het terrarium kan vallen (wel oppassen voor oververhitting).
Inrichting: 
Een watergedeelte is onmisbaar; bij een terrarium met een oppervlakte van 60x40 cm kan 1/3 van de bodem als watergedeelte worden ingericht. Het watergedeelte moet minimaal 5 cm diep zijn, omdat er anders te weinig diepte is voor het afzetten van eventuele eieren. Verdere inrichting kan bestaan uit takken of kamerplanten.
Planten: 
Yucca-achtigen, planten met stevige bladeren, zodat de kikkers erop kunnen zitten.
Aantal dieren: 
De dieren kunnen individueel, paarsgewijs of in een groep gehouden worden. Om te kweken is een groep noodzakelijk, die uit ten minste drie mannen bestaat.
Verzorging
Voedsel: 
Insekten: krulvliegen, kamervliegen, krekels, wasmotten, spinnen enz. Krekels maximaal maat 5. In de zomer 2 ? 3x per week voeren. Van november tot februari max. 1x per 10 dagen.
Water: 
Sproeien is gewenst. ?s Winters kan iedere avond gesproeid worden. ?s Zomers enkele keren per maand.
Voedingssupplementen: 
Korvimin, gistocal of carmix. Vliegen verzamelen in een pot waar wat vitaminepoeder inzit, schudden en vervolgens in het terrarium brengen.
Tips
Literatuur: 
Rainer Schulte: Frösche und Kröten; Manfred Rogner: Het terrarium; Robert en Valerie Davies: Reptielen en amfibie?n.
Vereniging: 
Bijvoorbeeld Lacerta
Nota bene: 
Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts! Zie www.lacerta.nl voor een lijst van dierenartsen met terrariumdieren als aandachtsgebied.