Platstaartgekko

Cosymbotus platyurus
Algemeen
Herkomst: 
Tropische gebieden van Zuid-Oost Azië
Afmetingen: 
Kopromplengte 8 cm - Totale lengte 14 cm
Geslachtsonderscheid: 
Mannen hebben een dikkere staartwortel en duidelijke pre-anale opriën. Bij zwangere vrouwtjes schemeren vaak eieren door de buikhuid.
Klimaatgegevens: 
Temperatuur overdag 25-30°C, ‘s nachts 20-22°C, daglengte 14 uur. ‘s Winters vergelijkbare temperatuur, daglengte 11 uur. Relatieve luchtvochtigheid overdag 50-60% en ‘s nachts 80-90%.
Biotoop: 
Platstaartgekko's zijn echte cultuurvolgers, en zijn binnen hun verspreidingsgebied vooral in en om huizen en op bomen te vinden.
Voortplanting: 
Vrouwtjes leggen meerdere malen per jaar steeds twee eitjes op verborgen plaatsen (in bamboepijpen of bladoksels van planten). Eieren voorzichtig verzamelen en apart uit laten komen (incubatietemperatuur tussen 26-29°C, eieren komen na 54-75 dagen uit). Jongen van gelijke grootte kunnen in groepen (2-5) worden opgekweekt.
Bijzonderheden: 
Deze soort wordt vaak samen met de echte Tjiktjak (Hemidactylus frenatus) aangeboden. De tjiktjak heeft een ronde staart in tegenstelling tot de afgeplatte staart van C. platyurus. Beide soorten maken kwetterende geluidjes.
Terrarium
Minimale afmetingen: 
Oppervlakte: 0,09 m2 (30x30 cm). - Hoogte: 60 cm
Soort terrarium: 
Tropisch bosterrarium
Verlichting: 
Gloeilamp in terrarium voor plaatselijke opwarming (35-40°C). Eventueel een klein rood lampje om de dieren ’s nachts te kunnen observeren.
Verwarming: 
Temperatuur overdag 25-30°C, ‘s nachts 20-22°C
Luchtvochtigheid: 
Relatieve luchtvochtigheid overdag 50-60% en ‘s nachts 80-90%.
Bodem: 
Potgrond, turf of zand.
Wandbekleding: 
Kurkplaten, polystyreen met tegellijm en/of steenstrips. Type is eigenlijk niet erg belangrijk.
Inrichting: 
Enkele dikke takken. Veel schuilplaatsen creëren inde vorm van stukken schors, holle kurktakken, dikke bamboestokken enz.
Planten: 
Planten zijn niet noodzakelijk, enkele niet al te lichtbehoeftige planten kunnen gebruikt worden. In dat geval is er wel extra verlichting in de vorm van een TL boven de bak nodig
Aantal dieren: 
Alleen of per paar huisvesten. Een extra vrouwtje is mogelijk, maar dan moet de bak ruimer bemeten worden. Combineren met andere soorten is af te raden.
Verzorging
Voedsel: 
Voer niet te veel, twee maal per week is over het algemeen voldoende, alleen in de voortplantingstijd heeft het vrouwtje meer nodig. Opgroeiende jongen doen het het beste wanneer ze dagelijks kleine porties krijgen. Voor wat betreft voedseldieren is variatie belangrijk. Weideplankton, krekels, meel-en buffalowormen, wasmotten en krul- en fruitvliegen zijn geschikt.
Water: 
Er moet altijd een bakje met water beschikbaar zijn. Sproei 's avonds en zorg dat de bak na twee uur weer opgedroogd is. Bij het dagelijkse sproeien likken de dieren de druppels van de bladeren.
Voedingssupplementen: 
De voedseldieren kunnen het beste bepoederd met kalkvitaminepreparaat worden aangeboden. Dit preparaat zou ook vitamine D3 moeten bevatten. Altijd zorgen voor kalk in de bak, bijvoorbeeld in de vorm van stukjes sepia.
Tips
Literatuur: 
E. van Eijsden, 1982. Hemidactylus frenatus, de Tjitjak. Lacerta 40 (10/11) : 221-222. F. Hagedoorn, 1994. De gekko's Hemidactylus frenatus en Cosymbotus platyurus in Thailand en in het terrarium. Lacerta 52 (3): 76-79
Vereniging: 
Bijvoorbeeld Lacerta
Nota bene: 
Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts! Zie www.lacerta.nl voor een lijst van dierenartsen met terrariumdieren als aandachtsgebied.