Turkse, Kleinaziatische of Midden-Oosten boomkikker

Hyla savignyi
Algemeen
Herkomst: 
Zuid-Oosten vanTurkije, Armenië, Azerbeidjan, Gerorgië, Cyprus, Jordanië, Israël, Palestina, Syrië, Iran, Saoedie-Arabië en Egypte.
Geslachtsonderscheid: 
Volwassen mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door geel/zwart gekleurde vliezen bij de keel, die ze bij het kwaken opblazen tot een kwaakblaas
Klimaatgegevens: 
Subtropisch, met zomers van april tot november (temperatuur in december tot maart 10-20°C; april t/m juni 15-25°C; juli t/m september 20-30°C, oktober en november 15-25°C).
Biotoop: 
Savanne, (half)woestijn, oasen, tuinen, rietmoerassen, bosranden, bomen, riet, meestal vlak langs water; ?s zomers vaak op vochtige plaatsen onder stenen of stronken.
Voortplanting: 
Eieren worden afgezet op takken en waterplanten in kleine watertjes, zoals dode hoeken in stroompjes, vijvers, poelen, spaarbekkens.
Bijzonderheden: 
Overwegend nachtactief, brengen de dag zonnend op bladeren of (bij grote hitte) op de bodem onder stronken door. Jagen ook overdag als dat zo uitkomt. Mannetjes vormen tijdens de paartijd een territorium langs het water en verjagen andere mannetjes als die dichter dan 20 cm in de buurt komen.
Terrarium
Minimale afmetingen: 
Oppervlakte: Voor maximaal 10 boomkikkers: 0,24 m2 (60x40 cm). - Hoogte: Voor maximaal 10 boomkikkers: 60 cm.
Soort terrarium: 
Glas, boven afgedekt met gaas, waarop de lichtkap. Kikkers mogen niet bij de verlichting kunnen komen! Schuifruiten boven waterbekken.
Verlichting: 
2x 40W spots. In de zomer 16 uur; in de winter 8 uur. Lichtduur bij voorkeur langzaam af- en opbouwen.
Verwarming: 
Als in de maanden maart tot november de kamer overdag op kamertemperatuur is, is verdere verwarming niet nodig. De spots geven voldoende warmte af.
Bodem: 
In principe is bodemsubstraat niet nodig. Sphagnum staat wel decoratief en met het verversen van het sphagnum worden ook uitwerpselen verwijderd.
Wandbekleding: 
Niet belangrijk. Geen materiaal op de achterwand heeft als voordeel dat, als het terrarium direct bij het venster neergezet wordt, er direct zonlicht in het terrarium kan vallen (wel oppassen voor oververhitting).
Inrichting: 
Een watergedeelte is onmisbaar; bij een terrarium met een oppervlakte van 60x40 cm kan 1/3 van de bodem als watergedeelte worden ingericht. Het watergedeelte moet minimaal 5 cm diep zijn, omdat er anders te weinig diepte is voor het afzetten van eventuele eieren. Verdere inrichting kan bestaan uit takken of kamerplanten.
Planten: 
Yucca-achtigen, planten met stevige bladeren, zodat de kikkers erop kunnen zitten. Voor jonge kikkers zijn parapluplanten heel geschikt. Hoe lichter de bak is ingericht, des te groter is de kans dat de kikkers groen blijven en niet een grijze of bruine kleur aannemen.
Aantal dieren: 
De dieren kunnen individueel, paarsgewijs of in een groep gehouden worden. Om te kweken is een groep noodzakelijk, die uit ten minste drie mannen bestaat.
Verzorging
Voedsel: 
Insekten: krulvliegen, kamervliegen, krekels, wasmotten, spinnen enz. Krekels maximaal maat 5. In de zomer 2 ? 3x per week voeren. Van november tot februari max. 1x per 10 dagen.
Water: 
Sproeien is gewenst maar niet noodzakelijk. ?s Winters kan iedere avond gesproeid worden. ?s Zomers enkele keren per maand.
Voedingssupplementen: 
Korvimin, gistocal of carmix. Vliegen verzamelen in een pot waar wat vitaminepoeder inzit, schudden en vervolgens in het terrarium brengen.
Tips
Literatuur: 
G. Oxtoby, 1989. Verzorging en kweek van de Turkse boomkikker (Hyla savignyi). Lacerta 48 (2): 55-61
Vereniging: 
Bijvoorbeeld Lacerta
Nota bene: 
Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts! Zie www.lacerta.nl voor een lijst van dierenartsen met terrariumdieren als aandachtsgebied.